V hlubinách moře je mnoho tvorů, které mohou svým vzhledem nahánět hrůzu. V mnoha případech jde ovšem o neškodné tvory. Vědcům se podařilo objevit nový druh hlubokomořského stejnonožce. Jedná se o korýše, který je chovaný v akváriu v Japonsku. Tohoto korýše koupilo akvárium Enoshima v japonské Fujisawě a teprve nyní se zjistilo, že jde o nový živočišný druh.

Obří korýš byl chycen už v roce 2017

Hlubokomořští stejnonožci jsou velcí korýši, kteří mají 14 nohou a najdeme je v největších hloubkách v Atlantském, Tichém a Indickém oceánu. Když se v roce 2017 sbírala u Mexika past s návnadou, byl v ní nalezen velký žlutý korýš. Předpokládalo se, že se jedná o druh Bathonymus giganteus. Tento stejnonožec byl popsán už v roce 1879. Díky genetické sekvenci se ukázalo, že nejde o tento druh, protože vykazuje více než 35 rozdílů. Vědci tedy zjistili, že jde o nový a dosud nepopsaný druh stejnonožce. Tento nový druh byl pojmenován Bathynomus yucatanensis.

Zajímaví tvorové

Stejnonožci dokáží okamžitě zaujmout svým tvarem, někomu mohou připomínat obří brouky. Jde o vodní živočichy a většina z nich není větší než 10 milimetrů. Nově objevený druh má délku úctyhodných 26 centimetrů. Nejedná se o lovce, ale o mrchožrouty. Když mršina klesne na mořské dno, tito tvorové začnou zbytky pojídat.

Čím se liší?

Čím se liší B. giganteus a nově objevený B. yucatanensis? Nově objevený druh je štíhlejší, má kratší tělo a má delší tykadla. Typická je pro něj také žlutá skořápka, zatímco ostatní korýši ji mají spíše šedou. Vědci předpokládají, že tyto dva druhy měly společného předka. V Mexickém zálivu se pravděpodobně nachází i další neobjevené druhy Bathynomus. Je důležité nové druhy identifikovat, aby se nestaly cílem lovu.

Studie a aut. práva: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00222933.2022.2086835