Kanibalismus při sexu není v přírodě vzácností

Kanibalismus při sexu není v přírodě vzácností
Kanibalismus při sexu není v přírodě vzácností

U kudlanek tvoří přes 60 procent stravy samci kudlanek. Jejich zvyk pojídat své protějšky během páření je dobře známý. Samička ukousne samečkovi hlavu, a zatímco ten ještě kopuluje, ona ho s chutí požírá.

Samičky většinou požírají samce, ale ne vždy

Ne všem samcům kudlanek se tohle chování líbí. Samečci čínských kudlanek mají například strategii, jak samičce uniknout. Během páření s sebou škubou tak, že je samička prostě nezachytí. Vypadá to, jakoby tancovali tanec se smrtí.

Sexuální kanibalismus je u bezobratlých poměrně běžná záležitost. Pravděpodobně je i důvodem, proč je u druhů, kteří ho provozují, samička větší než sameček. Aby ho mohla bez nebezpečí sežrat, musí být totiž silnější a větší.

Většinou samičky požírají samce, což je logické. Samec je potřebný hlavně k oplodnění a pak může dodat živiny. Pojídání samiček je spíše vzácností. Objevuje se jen u některých pavouků a také jednoho druhu kudlanky.

Samečci jsou v těchto případech neobvykle větší než samičky. Nalákají samičku k páření a při něm jí ukousnou hlavu stejně, jako to dělávají ony. Z tohoto sexuálního kanibalismu však přirozeně nemohou vzejít potomci. Akt slouží jen k tomu, aby se samci rychle a snadno nažrali a mohli pak oplodnit více jiných samiček, které už nesežerou.

Jde o výběr partnera nebo o výživu?

Sexuální kanibalismus si snažíme vysvětlit za pomoci zákona o přežití. Může jít o přirozený výběr partnera. Kdo se samičce nelíbí, toho zkrátka zblajzne. Může jít také o získávání živin pro vývoj vajíček. Jisté je jen to, že pokud požírání začne od hlavy, samec hned přijde o řídící centrum kopulace a ta se stane intenzivnější. Proto je pak větší šance na úspěšné spáření.

Teorii o výživné hodnotě samečků bortí pozorování kanibalismu u některých druhů pavouků. Samečci se tam sami často obětují a skočí samičce přímo do kusadel. Vědci ovšem zjistili, že jí samečci nechutnají a nemají ani takovou výživnou hodnotu, jako její běžná potrava. Jediné vysvětlení pak může spočívat v tom, že je to jídlo bezpečné a bez námahy.