Koala – neoficiální maskot Austrálie

Koala – neoficiální maskot Austrálie
Koala – neoficiální maskot Austrálie

Když se řekne „Austrálie“, mnohým z nás se vybaví právě koala. Roztomilé zvířátko s plyšovým kožíškem a obrovskýma ušima je vedle klokana jedním z nejznámějších australských zvířat.

Sice se jí říká „medvídek koala“, ale k opravdovým medvědům má daleko. Koaly jsou totiž vačnatci.. Jejich mláďata se rodí pouhé dva centimetry velká a jsou slepá a bez srsti. Samice koaly je potom prvních šest měsíců jejich života nosí ve svém břišním vaku. Ten mláďatům slouží jako inkubátor. Po uplynutí této doby mládě z vaku vyleze ven, a přestože mateřské mléko pije ještě dalších šest měsíců, už je dost velké, aby se své matce mohlo vozit na zádech.

Koaly žijí převážně v pobřežních oblastech jižní a východní Austrálie. Tam, kde je dostatek vláhy, se mohou vyskytovat i ve vnitrozemí. Kdysi tato roztomilá zvířátka obývala celou východní Austrálii, dnes už je ale jejich výskyt spíše vzácný. Zčásti je tomu tak proto, že v 19. století byly koaly hojně loveny pro svůj měkký kožíšek. Z podstatné části ale k úbytku koal přispívá i mizení jejich přirozeného prostředí. Koaly totiž žijí jen v eukalyptových lesích.. Živí se totiž výhradně listy eukalyptu, a to ještě jen asi dvanácti druhů z asi pěti set, které se v Austrálii vyskytují. Jsou tedy závislé na přítomnosti „těch správných“ stromů.

Aby to nebylo tak jednoduché, koaly navíc jedí jen mladé listy ze samého vrcholku eukalyptových stromů. Souvisí to s jednou jejich fyziologickou zvláštností – koaly totiž vůbec nepijí.. K životu jim stačí vláha, obsažená právě v těchto šťavnatých lístcích. Ty se ale při převozu rychle vysuší a koalám už nemohou dodat dostatek tekutin – proto je chov těchto zvířat mimo Austrálii poměrně obtížný.

Eukalyptová dieta je poměrně chudá – listy tohoto stromu mají totiž jen velmi málo proteinů. Proto jich koala za den spořádá až půl kilogramu. Tyto listy jsou velmi hořké a obsahují toxické fenoly a terpeny, pro většinu ostatních živočichů jsou tudíž nepoživatelné.

Díky své na živiny chudé stravě nejsou koaly právě nejaktivnějšími živočichy. Svým životním stylem dost připomínají jihoamerické lenochody. Koaly totiž spí nebo nehybně odpočívají až osmnáct hodin denně.! Ze zbývajících pěti hodin, které tráví v bdělém stavu, jim pak zhruba tři zabere krmení.

Koaly jsou v mnoha ohledech zajímaví tvorové. Věděli jste například, že jako jedni z mála savců mají otisky prstů podobné těm lidským.? Kromě nich se otisky prstů mohou „pochlubit“ už jen lidoopi. Koalí otisky prstů jsou navíc tak podobné těm lidským, že je od nich občas nerozeznáte ani při pohledu pod elektronovým mikroskopem.

Další zajímavost ukazují fosilní nálezy. V době před padesáti tisíci lety Austrálii totiž obývaly obří koaly. Byly až osmkrát větší, než roztomilé zvířátko, které známe dnes. K jejich zmenšení na dnešní velikost došlo až po ochlazení klimatu, při kterém tropický deštný prales vystřídaly eukalyptové lesy a koaly se potravně specializovaly na jejich energeticky chudé listy.

Zdroj obrázku: http://pixabay.com/cs/koala-austr%C3%A1lie-teddy-sp%C3%A1nek-l%C3%ADn%C3%BD-9960/